Gesprek tijdens een goed diner

Gesprek tijdens een etentje

Nogmaals, wie en hoeveel personen moeten worden uitgenodigd, moet gebaseerd zijn op het doel van het evenement. Hoewel het verleidelijk kan zijn om “hoe meer hoe beter” uit te roepen en iedereen uit te nodigen, is dit misschien niet uw doel om een ​​blijvende band met uw gasten op te bouwen. Ik hou van een groep van zes voor een intiem gesprek aan de eettafel – genoeg mensen voor een levendig gesprek, maar niet zo veel dat de groep onmiddellijk uiteenvalt in tal van nevengesprekken.

Of misschien wil je 25 mensen uitnodigen voor een volwaardig feest – in dit geval wil je rekening houden met de dynamiek van de mensen die je uitnodigt. Als er bijvoorbeeld mensen zijn die aankomen zonder iemand te kennen, kun je een paar mensen uitnodigen die altijd bereid zijn om nieuwe mensen te ontmoeten. En als gastheer kun je een omgeving creëren die mensen aanmoedigt om elkaar te leren kennen. Misschien kun je tussenbeide komen en een gesprek beginnen door hen te helpen bij het vinden van een gemeenschappelijke basis. Als iemand een stap achteruit doet, kun je hem met opzet in het gesprek betrekken.

Moedig openheid aan

Op de eerste dag ging een vriend met ons mee voor een workshop waar we leerden over het raamwerk en bespraken hoe ons enneagramtype onze persoonlijke vooruitgang hielp of belemmerde. Het was een geweldige manier voor ons om meer te weten te komen over elkaars verhalen en om de angsten en motivaties van onze collega’s beter te begrijpen. Gesprekken leken dieper en kwetsbaarder voor de rest van onze tijd samen sinds we waren begonnen met het opzetten van deze cirkel van vertrouwen.

Natuurlijk is een enneagramworkshop niet geschikt voor elke gelegenheid (lol.) Er zijn echter tal van subtiele methoden om een ​​groep aan te sporen kwetsbaar te worden en snel verder te gaan dan een informeel gesprek. De groep een vraag durven stellen die in het begin misschien wat heftig lijkt. De gastheer van een oudejaarsdiner die ik bijwoonde, nodigde iedereen uit om rond de tafel te lopen en te praten over één ding dat ze wilden achterlaten van het voorgaande jaar en één ding dat ze mee wilden nemen.

Soms is het net zo eenvoudig als ‘de eerste stap zetten’ in kwetsbaarheid door iets persoonlijks over jezelf te onthullen. Volgens de wetenschap zullen anderen eerder reageren als je iets persoonlijks over jezelf onthult.

Wees echt geïnteresseerd

Dit is de volgende en belangrijkste stap als je eenmaal je gespreksstarters hebt verzameld. Wanneer je de nieuwe puppy van die persoon ter sprake brengt of informeert naar hun mening over dit seizoen van Ted Lasso, is het tijd om te luisteren. En ik bedoel echt luisteren, niet alleen naar de woorden die ze zeggen, maar ook naar hun lichaamstaal en de boodschap die ze overbrengen. Volg dan natuurlijk je nieuwsgierigheid! Wanneer je in iemand geïnteresseerd raakt, zullen er vervolgvragen rijzen en zal het gesprek natuurlijker verlopen dan je je had kunnen voorstellen.

Nodig in plaats van feiten anderen uit om hun verhalen te delen

Navragen over feiten leidt meestal tot een doodlopend gesprek. Bijvoorbeeld door te vragen “Vind je het oké?” of “Hoe oud zijn uw kinderen?” kan een korte reactie krijgen waardoor u met uw hoofd knikt, niet wetend wat u vervolgens moet zeggen. Iemand vragen om een ​​verhaal te delen, opent daarentegen meteen de dialoog om verder te gaan. “Wat was het hoogtepunt van je week?” bijvoorbeeld. ‘Vertel me eens wat je nu leuk vindt aan je kinderen’, zegt bijvoorbeeld veel over je gesprekspartner.

En ook hier geldt de “norm van wederkerigheid”! Als je voorbereid bent met een handvol verhalen over wat je hebt gedaan of iets belangrijks dat je recentelijk is overkomen, zijn mensen eerder geneigd om met hun eigen anekdotes te reageren.

Vermijd de vraag “wat doe je?”

Ik snap dat je echt wilt weten wat ze doen voor de kost… en daar is niets mis mee! Het is echter moeilijk om deze vraag te stellen zonder de ander het gevoel te geven dat hij beoordeeld wordt, wat niet de ideale methode is om in de vroege stadia van een dialoog vertrouwen en kwetsbaarheid te creëren. Trouwens, het bespreken van de bezigheden van mensen is een duidelijke manier om een ​​gesprek oninteressant te maken! Overweeg in plaats daarvan om individuen open vragen over zichzelf te stellen, zoals ‘Wat doe je graag voor de lol?’ of “Waar is je favoriete plek waar je ooit bent geweest?”

Alles behalve het weer

We hebben het allemaal gedaan: er is een pauze in de discussie en je onderbreekt met: “Wat dacht je van het prachtige weer deze week?” ‘Kun je geloven dat het regent?’ Mijn ervaring is echter dat je ten koste van alles moet vermijden om over het weer te praten, want er is geen zekerder methode om een ​​gesprek rechtstreeks naar saaistad te sturen, van waaruit je misschien nooit meer terugkeert.

Meer nieuws van E-Business News